Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„Sose szerettem rajzolni”

2011.12.18

Sose szerettem rajzolni”

Ebben az évben a festő Dobó Tihamérra és Koncz István költőre emlékeznek a magyarkanizsaiak

Szerbia
2007. január 23.

A magyar kultúra napja alkalmából a magyarkanizsai Művészetek Házában a festő Dobó Tihamérra, Cigonyára (1937−1987) és Koncz István költőre (1937−1997) emlékeztek a barátok, a tisztelők. Mint megtudtuk, ebben az évben több rendezvényre kerül majd sor, amelyekkel méltóképpen szeretnének megemlékezni Magyarkanizsa két különös művészemberéről.

Ezt a rendezvénysorozatot nyitotta a minapi találkozó, amely irodalmi est, kiállítás-megnyitó és filmbemutató volt egyben.

Bicskei Zoltán grafikus, filmrendező, a Művészetek Házának vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, és nyitotta meg a Dobó Tihamér képeiből készült kiskiállítást. Az est során hangfelvételekkel és filmrészletekkel idézték fel Kanizsa festőjének életét. A közönségnek levetítették a Dobó Tihamér vonásai című filmskiccet is, amelyet az Újvidéki Televízió készített még 1992-ben. Ebben a kisfilmben a festő Dobó leplezetlenül, maró őszinteséggel vall gyermekkoráról, a számkivetett, az elhagyott gyermek és ember hangján beszél életéről, munkáiról.

Mint Bicskei Zoltán megjegyezte, Dobó Tihamér mindegyik festményére, rajzára finom aszimmetria, egyfajta levegősség, a megtalált csönd a jellemző, amely „billegve tartja az egyensúlyt”. Dobó Tihamér festészetét, művészetét nem csak a kanizsaiak ismerik el, és fedezik fel lassan. Egy alkalommal a világhírű magyar filmrendező, Szőcs István Dobót a világ legjobb grafikus- és festőművészei között említette, akinek a rajzai a legnagyobb japán művészek alkotásaival állnak rokonságban. A művészre emlékezve a magyarkanizsai művészetkedvelők szeretnének egy mappát összeállítani Dobó képeiből, sőt májusban bemutatják Hegedűs László Cigonya-filmjét is.

A közös emlékezésen Koncz István-versek is elhangzottak Bicskei Flóra előadásában, és szintén egy rövid filmrészletben hallhattuk, láthattuk Koncz Istvánt, aki barátjáról, Dobó Tihamérról beszélt. A rendhagyó művészeti estet filmbemutató zárta, hiszen hivatalosan is bemutatták a kanizsai közönségnek A szép Tisza és más című kisfilmet Iván Attila rendezésében. Koncz István, Fehér Ferenc és Papp József verseire a magyarkanizsai Cinema Filmműhely tagjai készítettek − mint elhangzott − „filmesszét”. A kisfilm, mondhatni, összművészeti alkotás, hiszen azt mutatja be, hogy jeles művészeink, festőink, költőink hogyan látják és láttatják a Tiszát. Feltűnnek benne a nyári Tisza-part, a Tisza-virágzás képei, valamint Dobó Tihamér rajzai is. Mint Iván Attila rendező elmondta, a sokszínű Tisza érdekelte, azt akarta megmutatni a képek, a zene, a verssorok által, és a film egyfajta tisztelgés a város nagyhírű művészei előtt.

T. E.